Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, ιδρύθηκε το 1977 και πρωτοστάτησε στα σαράντα δύο χρόνια ζωής και παρουσίας του, στην προβολή, διάδοση, διαφύλαξη και τεκμηρίωση της λαϊκής μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κύπρου. Συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού και έχει επιτελέσει, εθνικό έργο τεράστιας σπουδαιότητας, καταγράφοντας και διασώζοντας, ανάμεσα σ’ άλλα, την παράδοση και τα χαρακτηριστικά στοιχεία τόσο της ελεύθερης όσο και της κατεχόμενης Κύπρου, που αφορούν τη λαϊκή ενδυμασία και τον χορό. Τόσο το αρχείο του όσο και η ιματιοθήκη που διαθέτει, περιλαμβάνουν πολύτιμες και μοναδικές συλλογές.
Χωρίς αμφιβολία, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού,αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό, με συμμετοχή σε πάμπολλα διεθνή φεστιβάλ και εκδηλώσεις, απ’ όπου απέσπασε τιμητικά βραβεία και διακρίσεις. Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού έχει ήδη προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες ανεκτίμητης αξίας προς την Κύπρο, κάνοντας γνωστή τη λαϊκή της κουλτούρα στα πέρατα της γης, όπου εκπροσωπεί επάξια την Κυπριακή Δημοκρατία,καθιστώντας γνωστό, πως ένα καθοριστικό κομμάτι της λαϊκής μουσικοχορευτικής μας κληρονομιάς, προέρχεται από τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά της πατρίδα μας.
Το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών που διοργανώνει, ανά διετία, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, από το 1993, σε δήμους και κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, έχει αποβεί ένας από τους σοβαρότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Κύπρου ο οποίος έχει διανοίξει μια έπαλξη διαπολιτισμικής προσέγγισης και διαλόγου, φιλοξενώντας εκατοντάδες παιδιά από διάφορες χώρες, που όχι μόνο παρουσιάζουν τη λαϊκή χορευτική τους παράδοση αλλά πληροφορούνται και μαθαίνουν για την Κύπρο, τα ήθη, τα έθιμά της για την τουρκική εισβολή και για τη συνεχιζόμενη κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου.
 Το φετινό καλοκαίρι, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού διοργανώσε στη Λεμεσό, το 14ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών, επισφραγίζοντας μια μακρά και εποικοδομητική πορεία, με στόχο τη διδασκαλία των λαϊκών χορών στους νέους, για να διατηρηθούν οι  χοροί μας και στις επόμενες γενιές. Αυτό αποτελεί ένα από τα ουσιαστικά επιτεύγματα του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριοποίηση.
Η παρουσίαση του Αρχείου Κυπριακών Παραδοσιακών Χορών του Λαογραφικού Ομίλου γίνεται απόψε παράλληλα με την παρουσίαση της έκδοσης «Κυπριακοί Παραδοσιακοί Χοροί: Επιτόπιες Έρευνες», ως κορύφωση της μακράς εντρύφησης του Ομίλου στον τομέα της έρευνας και των επιστημονικών εκδόσεων. Τέλος, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού θα μας ταξιδέψει στη μουσικοχορευτική παράδοση της Κύπρου με παραδοσιακούς οργανοπαίκτες, ερμηνευτές και χορευτές.
Εκ μέρους της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος συγχαίρω όλους τους συντελεστές της αποψινής βραδιάς καθώς και τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Νιώθω περηφάνια και συγκίνηση που ένα νευραλγικό κομμάτι του πολιτισμού της Κύπρου ζωντανεύει απόψε εδώ στην ελληνική πρωτεύουσα και ιδιαίτερα σ’ έναν χώρο άμεσα συνδεδεμένο με την ιδιαίτερή μας πατρίδα και την πολιτιστική της συμβολή στον καθόλου ελληνισμό, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 
Εκφράζω ολόθερμα συγχαρητήρια στον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού για τη διαδρομή που χάραξε μέσα στον χρόνο, αρχίζοντας τρία χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και συνεχίζοντας ακατάπαυστα να προβάλλει μια θαρραλέα πολιτιστική αντίσταση, με λάβαρο τη μακραίωνη λαϊκή μας παράδοση.