Την εκδήλωση διοργάνωσαν  οι:  Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.) με τη στήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας και του Σπιτιού της Κύπρου.

Κεντρικοί Ομιλητές ήταν οι: Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων - Ενεργειακός Οικονομολόγος, τ.Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου. Λόγω κωλύματος δεν παρέστη ο Άγγελος Συρίγος Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής της Ν.Δ. Την ομιλία του, διάβασε ο Αντιπρόεδρος
της Ε.Κ.Ε. Όμηρος Παπασάββας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι: Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Λεωνίδας Μασσοστασής, Πρόεδρος Ε.Κ.Ε. και Γιώργος Συλλούρης,
Πρόεδρο Ο.Κ.Ο.Ε. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Ε. Αλέξης Κωνσταντίνου και την παρακολούθησε πολύ μεγάλο κοινό, Κύπριοι και αδελφοί Ελλαδίτες.

Στο χαιρετισμό τους οι δύο Πρόεδροι ανέφεραν με λεπτομέρεια τις επιδιώξεις της Τουρκίας που είναι η Τουρκοποίηση ολόκλησης της Κύπρου και τόνισαν τη σημασία της ύπαρξης και διατήρησης της Κύπριακής Δημοκρατίας. Ο κύρίος Πρέσβεις επικεντρώθηκε στη σημασία που έχουν οι συμφωνίες που έχουν κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος με τρίτες χώρες.
Ο Παναγιώτης Ήφαιστος ανέπτυξε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τόνισε ότι η Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να υπερσπισθούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματος, αναλύοντας τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας που είναι συνεκμετάλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφορικά με το κυπριακό τόνισε ότι λύση που θα έχει βάση εθνικά και φυλετικά κριτήρια όπως έναι η ΔΔΟ δεν μπορεί να αντέξει σε βάθος χρόνου, και θα οδηγήσει σε στον αφανισμό του Ελληνισμού της Κύπρου.
Ο Ντίνος Νικολάου έκανε λεπτομερή ανάλυση για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που έχουν γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε έκκληση να γίνει άμεσα οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και ότι πρέπει πάση θυσία τα ενεργειακά προγράμματα της Κύπρου και Ελλάδας να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν δίοτι η Τουρκία επιδιώκει με τις κινησεις της να σταματήσουν και να γίνει συνεκμετάλευση.

Τέλος ο κύριος Συρίγος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση της Ελλάδος στο μνημόνιο που υπεγράφει πρόσφατα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αναφορικά με το Κυριακό ότι λύση τύπου Σχεδίου Ανάν είναι αδιανόητη και καταστροφική.