Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για μια πρόσφατη σημαντική εξέλιξη, που αποτελεί σταθμό για το παροικιακό μας  κίνημα  στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, στις 15 Νοεμβρίου 2017 οι κ.κ. Λοϊζος Λοϊζος και Γιώργος Λιασής, μέλη του 15μελούς Κεντρικού Συμβουλίου της Ο.Κ.Ο.Ε., κατέθεσαν αγωγή, με αίτημα – όπως αναφέρεται στο δικόγραφό τους -  να ακυρωθεί  και εξαφανιστεί η από 21-5-2017 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ο.Κ.Ο.Ε και του 15ου Συνεδρίου της, δυνάμει της  οποίας εξελέγη το νέο Κεντρικό Συμβούλιο του σωματείου και να καταδικαστεί το σωματείο στην δικαστική τους δαπάνη».

Το αίτημα αυτό, δυστυχώς υποστήριξε με πρόσθετη δικαστική παρέμβαση και η «Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος 74», με Πρόεδρο τον Λοϊζο Λοϊζο, ενώ ως μάρτυρας υπέρ της αγωγής, κατέθεσε ο κ. Γιώργος Μιχαηλίδης.

Με την υπ’ αρ. 8501/2019 απόφασή του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας απέρριψε την αγωγή εναντίον της Ο.Κ.Ο.Ε. και οι ενάγοντες καταδικάστηκαν στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Τα συγκεκριμένα άτομα, όταν διαπίστωσαν  ότι απώλεσαν την πλειοψηφία και ως εκ τούτου τον έλεγχο της Ο.Κ.Ο.Ε, αποφάσισαν  να προβούν σε δικαστικές ενέργειες με ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα, με σκοπό να εμποδίσουν ή να διακόψουν τη λειτουργία της και να την οδηγήσουν σε φίμωση, αδρανοποίηση ή ακόμα και σε διάλυση, ώστε να μην έχει φωνή κατά την τόσο κρίσιμη περίοδο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Είναι προφανές ότι η κακόβουλη και κακόπιστη προσπάθεια των εναγόντων και των ελαχίστων που τους συνέδραμαν στο ανωτέρω αίτημα, απέτυχε. Για δύο όμως χρόνια δημιούργησε αχρείαστες αντιπαραθέσεις και εσωστρέφεια στο παροικιακό κίνημα της Ελλάδας και άφησε πίσω της σοβαρά τραύματα.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την εξέλιξη αυτή, αλλά ταυτόχρονα και τη λύπη μας, διότι υπήρξε τέτοια συμπεριφορά από συμπατριώτες μας, που ηγούνταν της ΟΚΟΕ επί σειρά  ετών, πρωτοφανής για τα δεδομένα του παγκόσμιου κινήματος των Κυπρίων της Διασποράς. Οι άνθρωποι αυτοί, που αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία, έδειξαν να περιφρονούν τη σημαντικότερη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας και ενήργησαν όχι μόνο εναντίον της ηγεσίας της Ο.Κ.Ο.Ε. αλλά και εναντίον της κυπριακής παροικίας της Ελλάδας στο σύνολό της. Χρησιμοποίησαν τη δικαστική προσφυγή ως εργαλείο επικοινωνιακής εκστρατείας, με σωρεία δημοσιεύσεων, για να προβάλουν τη δική τους εικονική πραγματικότητα. Ενήργησαν σε βαθμό υστερίας, για να σπιλώσουν την εικόνα και το κύρος  των θεσμικών μας οργάνων, προχώρησαν ακόμα και σε συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον στελεχών της Ο.Κ.Ο.Ε. και του παροικιακού μας κινήματος στην Ελλάδα.

Θέλουμε να κλείσουμε αυτή την πολύ κακή παρένθεση, που πρωτίστως χαρακτηρίζει τους εμπνευστές της, κοιτάζοντας μπροστά με κύριο μέλημα μας την ενότητα όλων των Κυπρίων της Ελλάδας και της Παγκόσμιας Διασποράς.

Κοινός στόχος όλων μας είναι ο αγώνας που διεξάγει η Πατρίδα μας για απελευθέρωση, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενεργώντας πέραν και υπεράνω κομματικών και πολιτικών αντιλήψεων και αθέμιτων προσωπικών επιδιώξεων.

 

 

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς,

 

 

Ο Πρόεδρος                                        

Γιώργος Συλλούρης           

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας    

Λευτέρης Κωνσταντινίδης