ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΑ ΙΜΙΑ    


Η ένταση στην περιοχή των Ιμίων έχει αποκλιμακωθεί, λέει ο Δ. Τζανακόπουλος

Για το περιστατικό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων με την τουρκική ακταιωρό, τις εξελίξεις που ακολούθησαν, τη στάση της Ελλάδας αλλά και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Σε σχετική ερώτηση αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή είναι και η δική του εκτίμηση. "Ούτως ή άλλως, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο οικόπεδο, στο οποίο αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει  αμφισβήτηση από καμία πλευρά ως προς το πού ανήκει", σημείωσε.

Αναφορικά με το περιστατικό διεμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκικό πλοίο, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Πράγματι υπάρχει μια αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή η αποκλιμάκωση δεν προεξοφλεί τίποτα και ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.

Όπως σημείωσε επ’ αυτού ο κ. Τζανακόπουλος, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πλήρη εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τυχόν προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, και σε πολιτικό επίπεδο και σε διπλωματικό και σε διεθνές. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στενή παρακολούθηση και ψυχραιμία», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το καθεστώς του Αιγαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι αυτό είναι απολύτως σαφές και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτησή του με βάση το διεθνές δίκαιο. «Οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία –την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί– θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών», σημείωσε.

Αναφορικά με τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ισχυρισμό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι το περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας, ο κ. Τζανακόπουλος αποτίμησε καταρχάς ως θετικό τον απολογητικό τόνο του Τούρκου πρωθυπουργού, ωστόσο σημείωσε ότι όταν η Τουρκία αυξάνει την ένταση είναι δεδομένο ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες ακόμα και ενός ατυχήματος. «Επομένως είναι μεγάλη η ευθύνη της τουρκικής πλευράς για το χθεσινό περιστατικό», σημείωσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τα Ίμια είναι ελληνικά. Όπως υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος είναι θέση όλων των διεθνών οργανισμών και προφανής θέση της χώρας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας και της γελοιότητας», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν σχολιάζει τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα όταν σχολιάζει τέτοια ευαίσθητα θέματα».

«Τα Ίμια είναι ελληνικά και αυτό προκύπτει πλήρως από το χθεσινό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα αλλάζει τακτική απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι σημαντικά θέματα «δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, είναι η αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η ταυτόχρονη προσπάθεια να διατηρούνται διπλωματικοί και πολιτικοί δίαυλοι με τη γείτονα και η ανάδειξη της προκλητικής συμπεριφοράς των Τούρκων σε όλα τα διεθνή φόρα». Σημείωσε, επίσης, ότι είναι προφανές ότι οποιοδήποτε διαπραγματευτικό χαρτί έχει η χώρα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι σε διαρκή χρήση.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς, καθώς έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, γεγονός που πυροδοτεί μια νευρικότητα στη γείτονα χώρα, η οποία αυξάνει τις προκλήσεις.

«Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και πολιτικά και διπλωματικά και διεθνώς για να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και αυξάνουμε όλες τις πιέσεις και χρησιμοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεση μας», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, χαιρετίζοντας, παράλληλα, τις σαφείς τοποθετήσεις επί του θέματος εκ μέρους όλων των διεθνών παραγόντων.

 

 

Ρωσία καλεί τις εμπλεκόμενες χώρες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει η Ρωσία δια της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Μαρίας Ζαχάροβα, καλώντας τις εμπλεκόμενες χώρες να ενεργήσουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σημειώνοντας ότι αυτά τα περιστατικά δείχνουν την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως μεταδίδει το Ταςς σε δήλωσή της η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «παρακολουθούν με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλούν τις πλευρές σε μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης».
 
«Θεωρούμε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να απέχουν από βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δυσχεραίνοντας την ούτως ή άλλως υπάρχουσα αντιπαράθεση στην περιοχή», σημείωσε.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα ενδιαφερόμενα κράτη θα ενεργήσουν στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
 
«Καλούμε τις εμπλεκόμενες χώρες να αναζητήσουν αποκλειστικά ειρηνικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών τους», είπε.
 
Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα τέτοια περιστατικά «για ακόμη μια φορά δείχνουν την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι για να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, στη βάση των κριτηρίων του ΟΗΕ».

«Η θέση μας παραμένει η ίδια: καλούμε στην εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού», τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα υποστηρίξουμε την απόφαση στην οποία θα καταλήξουν οι Κύπριοι».

 

 

Εκπρόσωπος: Σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια για την ΑΟΖ

Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες σε σχέση με το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, μετά την παρεμπόδιση της πορείας του πλοίου-γεωτρύπανου της ΕΝΙ να φτάσει στον στόχο «Σουπιά». Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην περιοχή αναμένεται επίσης να τεθεί την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες σε εξέλιξη και να αναμένουμε τα αποτελέσματα.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους (navtex), με την οποία δεσμεύονται το απόγευμα της Πέμπτης περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για αίτημα από την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και την Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κυπριακή Δημοκρατία για διενέργεια ασκήσεων. 
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι οι navtex αφορούν δύο περιοχές βόρεια και νότια του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ, και όχι περιοχή εντός του τεμαχίου 3, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
 
«Σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία, έχουν υποβάλει αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία ως την αρμόδια αρχή για να δεσμεύσει περιοχές. Πρόκειται για συνήθη διαδικασία», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Το θέμα των κινήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, με την παρεμπόδιση του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000, θα τεθεί επίσης το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την κ. Σπέχαρ.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κατά την αυριανή συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ τις εξελίξεις στην περιοχή, με τον κ. Χριστοδουλίδη να επισημαίνει ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι βοηθητικές στην προσπάθεια δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών».
 
Είπε τέλος ότι κατά τη συνάντηση με τη Σπέχαρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κάνει επίσης αναφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπει μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, που πρέπει να στηρίζεται και ποια πρέπει είναι τα δεδομένα έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.

 

 

Το επεισόδιο στο τεμάχιο 3 στον τουρκοκυπριακό Τύπο

Εννιά από τις 19 εφημερίδες που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα έχουν ως κύριο θέμα τους σήμερα τις δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία και κυρίως αποσπάσματα των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο  οποίος είπε ότι «λογαριάζουν λάθος οι Ε/κ», σημειώνοντας πως «ότι είναι το Αφρίν είναι και η Κύπρος».

Από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία τ/κ εφημερίδες, τα τεκταινόμενα στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ σχολιάζουν η Χαβαντίς και η Γενί Ντουζέν. Η πρώτη γράφει ότι η Τουρκία προειδοποίησε Ελλάδα και Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε το Αφρίν με το Αιγαίο και την Κύπρο όσον αφορά τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Τουρκίας ενώ η Χαβαντίς γράφει για σκληρή αντίδραση και από τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τα δικαιώματα των Τ/κ στα αποθέματα φυσικού πλούτου που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
 
Η Γενί Ντουζέν παραθέτει τις δηλώσεις και των δύο πλευρών, των Τούρκων αξιωματούχων χθες αλλά και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
 
Στις υπόλοιπες εφημερίδες γίνεται αναφορά στις πρώτες σελίδες με παραπομπή στις εσωτερικές ενώ με το θέμα ασχολούνται λίγοι αρθρογράφοι που είτε το συνδέουν με τη μη λύση του Κυπριακού είτε με τις προειδοποιήσεις από την τουρκική και τ/κ ηγεσία σε σχέση με τους σχεδιασμούς για το φυσικό αέριο, τις οποίες οι Ε/κ – όπως γράφουν – δεν έλαβαν υπόψη.

 

 

Γιούνκερ: 'Είμαι εντελώς αντίθετος με τη συμπεριφορά της Τουρκίας'

"Είμαι εντελώς αντίθετος στην συμπεριφορά της Τουρκίας", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ μετά το Κολέγιο των Επιτρόπων ερωτηθείς για τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της

 

"Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της", ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, απαντώντας γραπτώς σε ερώτημα αναφορικά με τι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή", κατέληξε ο αξιωματούχος.


Σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ιταλική διπλωματική πηγή

Επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ιταλική διπλωματική πηγή, η οποία κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, επεσήμανε πως δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

 
Όλες οι ενέργειες γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ασφαλώς σε άμεση επαφή με την κυπριακή Κυβέρνηση, σημείωσε η ίδια πηγή. Ερωτηθείσα για τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε πως όλα τα πιθανά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά και «λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο», σημειώνοντας, παράλληλα, πως «δεν είμαστε οι μόνοι που ενεργούμε επί αυτού του θέματος».
 
Υπογράμμισε ακόμη πως είναι σημαντικό να αφεθούν οι Κυβερνήσεις να εργαστούν, προσθέτοντας πως «είναι μια πολύ περίπλοκη και ευαίσθητη κατάσταση».
 
Σημείωσε πως αυτό που υφίσταται είναι η NAVTEX της Τουρκίας, η οποία δεν επιτρέπει τις δραστηριότητες σε ένα μεγάλο τμήμα της θάλασσας, περιλαμβανομένης της περιοχής στην οποία κατευθύνεται το SAIPEM 12000.
 
Εξάλλου διπλωματική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει επίσημα τις κινήσεις που γίνονται από ιταλικής πλευράς, αλλά δεν επιθυμεί να τις σχολιάσει.

 

 

  


Τουλάχιστον έξι με οκτώ τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου διαθέτει η Καλυψώ, είπε η ΕΝΙ

Εξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή ακόμη και περισσότερα, εκτιμάται ότι διαθέτει το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στον στόχο ‘Καλυψώ’ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΝΙ Claudio Descalzi.
 
Ερωτηθείς στο πλαίσιο συνεδρίου στο Κάιρο, εάν το κοίτασμα πιστεύεται ότι διαθέτει 6 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ο Descalzi δήλωσε: "Θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος’ για να προσθέσει ότι  ‘σίγουρα δεν μπορεί να είναι λιγότερα’.
 
Είπε ότι είναι μια καλή ανακάλυψη που έχει προοπτική να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις.
 
Πρόσθεσε ότι προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα θα πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση και ότι η ENI θα αποφασίσει μαζί με την TOTAL.   
 
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, είπε ότι η παραγωγή θα φθάσει τα 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι τα μέσα του 2019.
 
Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να φθάσει η παραγωγή μεταξύ 1,8 με 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2018 και στη συνέχεια να αυξηθεί μέχρι τα 2,9 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι τα μέσα του 2019.
 
Εκτιμάται ότι το κοίτασμα Ζορ, που ανακαλύφθηκε το 2015 από την ΕΝΙ περιέχει 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
 
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είπε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο σήμερα είναι 5.5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.
 
Η Αίγυπτος επιδιώκει να επιταχύνει την παραγωγή της με στόχο να σταματήσει τις εισαγωγές μέχρι το 2019 και να επιτύχει αυτάρκεια.

 

  

"Είμαστε πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου", δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENI
 

Στην απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει, με στρατιωτικά της πλοία, το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στην κυπριακή ΑΟΖ,  αναφέρθηκε με δήλωσή του από το Κάιρο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Kλαούντιο Ντεσκάλτσι.
 
 "Δεν περιμέναμε να συμβεί, διότι είμαστε απολύτως πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπου η ΕΝΙ προχώρησε ήδη σε δυο γεωτρήσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα", τόνισε ο Ντεσκάλτσι.

 

 

 Πρωταρχικός στόχος να συνεχίσει την πορεία του το γεωτρύπανο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΚΕ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ SAIPEM 12000 να συνεχίσει την πορεία του και να αρχίσει τη γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να αναφερθεί στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ με τις τουρκικές προκλήσεις και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας να φθάσει στο τεμάχιο 3, όπου έχει προγραμματιστεί να διενεργήσει διερευνητική γεώτρηση.
 
 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν θέλησε να αναφερθεί στα διαβήματα που γίνονται από πλευράς της Κυβέρνησης, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά τους.
 
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσει την πορεία του το ερευνητικό σκάφος και να αρχίσει η γεώτρηση», σημείωσε.

 

 

 

GUE-NGL: Οι προκλήσεις της Τουρκίας στα κυπριακά χωρικά ύδατα παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ

 

«Η παρεμπόδιση από την Τουρκία του ιταλικού γεωτρύπανου να εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΑΟΖ) καταδικάζεται ως καταφανής παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του συμβατικού και εθιμικού δικαίου της θάλασσας»

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στα κυπριακά χωρικά ύδατα παραβιάζουν την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της ΕΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE-NGL), καλώντας τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της Άγκυρας.

«Η παρεμπόδιση από την Τουρκία του ιταλικού γεωτρύπανου να εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΑΟΖ) καταδικάζεται ως καταφανής παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του συμβατικού και εθιμικού δικαίου της θάλασσας» αναφέρει η ανακοίνωση της GUE, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ προειδοποίησε έκτοτε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών στην εδαφική επικράτεια, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο».

Επιπλέον, η GUE καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ειδικότερα τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να «αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της Άγκυρας και να σταματήσουν την παράνομη δράση της που εξακολουθεί να κλιμακώνει την ένταση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ επισημαίνει την ανάγκη να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

 

 

Θέση υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της από το Λονδίνο

Την αναγνώριση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη επεσήμανε, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, το απόγευμα της Δευτέρας, εκπρόσωπος του Foreign Office.
 
"Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση", ανέφερε.

 

 

 

Συνάντηση Κορνηλίου - Φέλτμαν για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Σε διάβημα προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη χθες το απόγευμα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ.

"Είμαστε πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου", δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENI. 


 

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση στα Ίμια

 

Τα χθεσινά γεγονότα στην περιοχή των Ιμίων σχολιάστηκαν και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «Τουρκία και Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό παγιωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

 

  

Λύπη για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει ο ΓΓ ΟΗΕ

 

Δεν είναι αρμοδιότητα της Γραμματείας να λαμβάνει θέση πάνω στα δικαιώματα των κρατών που απορρέουν από συμβάσεις, δήλωσε αργά το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που ετέθη νωρίτερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου και τονίζει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων. Επαναλαμβάνει ότι δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα αναφέρει ότι ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος και την απελευθέρωση συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ένα σημείο στην τελευταία του έκθεση για την UNFICYP (9 Ιανουαρίου 2018), ότι οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν γύρω από την Κύπρο θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου.

 

  

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ για κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο

 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την οποία συζήτησαν και την κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναρωτήθηκε τι ακριβώς εξυπηρετούν, ζητώντας, παράλληλα, από τον Τούρκο Πρωθυπουργό την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.

Η επικοινωνία έγινε μετά από πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς και αναφερόμενος στο περιστατικό στο Αιγαίο, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν προϊόν εσκεμμένης ενέργειας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως αυτό υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν οι παραβιάσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  

 

  

 

Ιταλός ΥΠΕΞ προς Τσαβούσογλου: Επιθυμούμε λύση σύμφωνη με διεθνές δίκαιο

 

Η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντζελίνο Αλφάνο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις Κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα.

Σημειώνεται ακόμη πως η συνάντηση Αλφάνο - Τσαβούσογλου έγινε ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία του κ. Αλφάνο χθες το πρωί με τον κ. Τσαβούσογλου κατά την οποία ηγέρθηκε το θέμα της πλατφόρμας SAIPEM 12000.

"Ο κ. Αλφάνο ενημέρωσε τον Υπουργό Τσαβούσογλου ότι η Ιταλία επιθυμεί να βρεθεί μια κοινή λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κυπριακών κοινοτήτων", προστίθεται.

 


 

 

Στην κυπριακή ΑΟΖ, σπεύδει φρεγάτα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού

 

Δυναμική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δίδει η Ιταλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας "Ρεπούπλικα", η ιταλική Κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12 χιλιάδες.
 Η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της, έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφεύγοντας, ωστόσο τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

  

 

Αποκλιμάκωση από την Τουρκία ζητά ο Πρόεδρος του ΕΚ

 

Την στήριξή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του νωρίτερα σήμερα και κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας, ο Πρόεδρος του ΕΚ, κάλεσε την Τουρκία "να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου" και ζήτησε από την Άγκυρα "να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας αρχίζοντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή".

 

  

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν προς την Τουρκία για Ίμια

 

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε  η Κομισιόν προς την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ρ.Τ.Ερντογάν για τη χθεσινή δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, αλλά και τις απειλές προς Κύπρο και Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι "οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα" ( όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου).

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε στο Κουβέιτ στο περιθώριο συνεδρίου για το Ιράκ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συζήτησε μεταξύ άλλων και για την υπόθεση της Κύπρου.

Σε σχέση με το ίδιο το περιστατικό του εμβολισμού του πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στη περιοχή των Ιμίων, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε πως "η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις" και "καθώς η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως", επανέλαβε τη χθεσινή έκκληση προς την Τουρκία.

"Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών", είπε. Επιπλέον "η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους".

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι το πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής επιτελούσε αποστολή την οποία συγχρηματοδοτούσε η ΕΕ, τονίζοντας ότι "αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που ενισχύει τη δήλωσή μου, καθώς ο Ευρωπαίος φορολογούμενος συμβάλλει στην αποτελεσματική αστυνόμευση του εξωτερικού συνόρου της ΕΕ και ότι τίποτα άλλο".

 

  

 

Το ΕΛΚ καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

 

Οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο, ή προς οποιοδήποτε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντόουλ.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, να τηρεί το διεθνές δίκαιο και να αναζητεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών της, διατηρώντας σχέσεις καλής γειτονιάς.

 

  

 

ΠτΔ: Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας λόγω Τουρκίας

 

Δυσαρέσκεια για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει για πιθανές ανησυχίες ανάμεσα στο λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Οι χειρισμοί μας, είπε, γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει ηρεμία στον τόπο και στην οικονομία.
Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Ερωτηθείς για τη δήλωση εκπροσώπου της ΕΝΙ για την ποσότητα φυσικού αερίου στο Καλυψώ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευαρέσκεια, λέγοντας ότι θα κρατήσει χαμηλούς τόνους μέχρι ότου ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα.

RIKnews - ΚΥΠΕ - 12-14/02/2018