ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.Δεν είναι δυνατόν οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς που εκπατρίστηκαν βίαια από τον κατοχικό Αττίλα και κατέφυγαν στην Ελλάδα και αλλού για λόγους επιβίωσης, να στερούνται κάθε προσφυγικού δικαιώματος σε αντίθεση με όσους παρέμειναν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και στηρίζονται από το κράτος μέχρι τρίτης γενιάς ή όπως πρόσφατα (σωστά) αποφασίστηκε «εκ μητρογονίας».

Η ισοτιμία την οποία αξιώνουμε αφορά όλα τα προσφυγικά δικαιώματα.

α)    Δικαίωμα στέγης στην Κύπρο. (α ' κατοικία).

β)    Δικαίωμα υποθήκευσης περιουσίων στα κατεχόμενα για σκοπούς δανειοδότησης

γ)   Δικαίωμα φοιτητικής χορηγίας για τα παιδιά των προσφύγων αλλά και Κυπρίων αποδήμων χαμηλού εισοδήματος.

δ)    Ενεργοποίηση όλων των δικαιωμάτων τους ως πρόσφυγες σε περίπτωση Επαναπατρισμού (επιδότηση ενοικίου για ένα έτος, χρηματική και άλλη βοήθεια για την απόκτηση στέγης)

ε)    Δημιουργία μητρώου προσφυγικών περιουσιών (που θα περιλαμβάνει την κατεχόμενη περιουσία και τα όποια ωφελήματα έλαβαν από το 1974 ως σήμερα) και που φυσικά θα περιλαμβάνει την απογραφή των απόδημων προσφύγων και παθόντων σε αυτό

στ)  Δικαίωμα προσωρινής χρήσης Τ/Κ κατοικιών που έχουν εγκαταλειφθεί, και πριν τον επαναπατρισμό.

Επειδή η οικονομική κρίση (σε Ελλάδα και Κύπρο), έχει πολλαπλά περιπλέξει το θέμα, καθιστώντας αδύνατο το όνειρο δεκάδων συμπατριωτών μας να επαναπατρισθούν με τη συνταξιοδότηση τους, προτείνουμε τα εξής ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ:

1.      Την παραχώρηση ενυπόθηκα μέρους (ή και όλης) της κατεχόμενης περιουσίας στο Κυπριακό Κράτος (με την θεσμοθέτηση Κηδεμόνα Κατεχόμενων Ελληνοκυπριακών περιουσίων) με αντάλλαγμα την παραχώρηση οικοπέδων από Χαλίτικη Γη, που να ικανοποιεί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας. Το μέτρο αυτό θα είναι και εμπόδιο για την προσφυγή όσων σκέπτονται στην λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων στα Κατεχόμενα. Και φυσικά πρέπει να περιλαμβάνει τους Απόδημους Πρόσφυγες, την μόνη ομάδα που δεν έτυχε κανενός βοηθήματος.

2.      Να παραχωρηθεί η χρήση Τ/Κ κατοικιών που έχουν εγκαταλειφτεί, για σκοπό προσωρινής στέγασης αποδήμων προσφύγων στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τις συνθήκες για επιστροφή & Επαναπατρισμό. Θεωρούμε ότι η πρόταση για παραχώρηση κατοικιών τρίτης και τέταρτης κατηγορίας (που χρήζουν τεράστιας επιδιόρθωσης) πρέπει να αναθεωρηθεί, και να δοθούν κατοικίες σε καλύτερη κατάσταση.

Στη συνέχεια προτείνουμε να καθιερωθεί συγκεκριμένος προϋπολογισμός για Απόδημους Πρόσφυγες στα πλαίσια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, για να παραχωρείται επιδότηση επιτοκίου σε όσους αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τέτοια τεμάχια, ή να τύχουν άλλων βοηθημάτων του ΦΙΚΒ. 

Παραχώρηση στους Επαναπατριζόμενους Πρόσφυγες όσων προβλέπονται στα σχέδια στήριξης των Προσφύγων (επιδομάτων, βοήθειας, κλπ).

Τέλος ζητούμε την παραχώρηση δικαιώματος αγοράς έναντι συμβολικού τιμήματος, κατοικιών που ανήκαν στους γονείς αποδήμων προσφύγων (4 περιπτώσεις στην Ελλάδα) και απεβίωσαν προ της ψήφισης και δημοσίευσης του σχετικού νόμου περί κληρονομιάς των προσφυγικών κατοικιών.